Amikor a városi élet nehézségeit vidéki életre cseréltük…

Nemrég jött el ez a pont! Régóta nem tudtunk megegyezni a lakóközösséggel, hogy a túlfogyasztás miatt le lehessen válni a közös társasházi fűtésről. Most viszont rámenne mindenünk a jelenlegi gázáremelkedés mellett a fűtésre. Eleve többször ért minket hátrány, az energiaszolgáltatás itteni állapota miatt, és amiatt, hogy semmit nem lehet kiváltani semmivel.

Ezért vidéken vásároltunk egy házat, hogy odaköltözve, idővel napelemeket telepítsünk, de ha már itt vagyunk, elkezdenénk kicsiben gazdálkodni is. Gazdabolt.hu – itt olvasgatjuk, hogy mit hogyan tegyünk. Illetve nézzük is, mert van egy Gazdabolt TV nevű csatornájuk, rengeteg videóval, a fatelepítéstől a mezőgazdasági sátorig. És tényleg mindenféle apróságig, kiegészítve sok olvasnivalóval. Az itt felgyűlt tudásból már ki lehet indulni. Bármi adódik egy kertben, gazdaságban, biztos felmerült már náluk is a kérdés, hogy mit kezdjünk a helyzettel, és meglett rá a válasz is, bármibe lefogadom… Csak keresni kell. Népes közösség verődött össze.

És természetesen minden beszerezhető a webes boltfelületükről, ha már az imént említettem: a mezőgazdasági sátor is. Hiába jön az ősz, egy fóliaalagúttal a hidegebb időben is folytathatjuk például a munkát. Az idei még csak a kísérletezés éve, de bele fogunk jönni, érzem. Aztán, ha eljön az ideje, jöhetnek a komolyabb dolgok. Lehet méretre vágott fóliát is rendelni tőlük, de ahogy nézem, igencsak nagyban “utazók” is állandó partnerei lehetnek ennek a kereskedésnek, mert a több százezer forintos nagy sátorfóliák is beszerezhetők innen… Van olyan, ami akkora, hogy csak személyesen lehet átvenni tőlük, vagy egyedi ajánlatot kérni kiszállításra – na innen tudom, hogy ők aztán nagyker-szerű partner a miénknél klasszisokkal nagyobb gazdaságok részére is. Akik tényleg komoly kapacitással, akár üzletszerűen csinálják.

Pedig mondjuk olyan apróságok is beszerezhetők itthonra a webshopból, mint az erkélyi ültetőkészlet, tehát ideális nézelődni a kínálatukban a kis városi hobbistáknak is. Már bánom, hogy nem kezdtem el akkor ismerkedni a veteményezéssel, kicsiben, akár az erkélyen, vagy mondjuk cserépben, amikor még a városban laktunk… Ha megtaláltam volna időben ezt a Gazdaboltot, a tanulás folyamatát már akkor megkezdem, és tuti, hogy hasznos tapasztalatokat már úgy is szereztem volna, de nekem előbb jött a városból való menekülés szükségességének felismerése, mint az érdemi gondolkodás azon, hogy ennek mennyi előnye van, hogy már magunk mögött hagytuk a megyeszékhelyet.

Mindenesetre, ha valakit vonz a kertészkedés, ezen a weboldalon minden rendelkezésre áll, hogy egy tenyérnyi földterületen is alkothasson akár valami kezdetlegest, nem muszáj persze egyből mezőgazdasági sátorral indítani – nem is volna reális, lássuk be.

Még olyasmire is gondoltak a Gazdaboltnál, hogy a “Kertészpalántáknak” nevű menüpont alatt olyan dolgokat vásárolhassunk, amikkel a legkisebb generációval is megszerettetjük ezen területet. Kisméretű fém vödör, gyermek-gumicsizma, könyvkiadványok…

Továbbá szolgáltatásokat igényelni is lehet tőlük. Olyanokat, mint a talajminta vizsgálat, vagy a vízminta vizsgálat. Minden a gazdálkodásról – gyakorlati és elméleti dolgokat beleértve -, tehát itt: www.gazdabolt.hu.

mezőgazdasági sátor