Hogyan fogyasszunk kevesebb energiát? Fogyasszunk egyfélét!

Ha lehetőségünk van rá!… Mondjuk elektromos áramot, mindenhez, amihez csak lehet, mert abból van most Európában még mindig, mindenkinek elég. A magyaroknak is. És nem is drágult meg úgy, bizonyos határérték fölött a fogyasztása, mint a gázé. Mi a gázzal teljesen leszámolunk éppen itthon! Klímánk már volt, azzal fűteni is tudtunk egy ideig, aztán a futesrendszerek.hu oldalon utánaolvastunk, hogy rengeteg ilyen alternatíva van!

Mármint olyan, ami elektromos áramot használ és direkt fűtésre tervezték – tehát lényegesen jobb megoldás a klímánál is. Mi több, amíg nem költözünk el a mostani otthonunkból (mert ezt eddig nem döntöttük el még, de tervben van egy lehetséges költözés), nem is kell valamilyen tartós eszközre, vagy eszközparkra beruháznunk. Elég valami hordozhatóra is, amit vihetünk aztán magunkkal.

Higgyétek el, az elektromos fűtés lehet a jövő, mert annak a forrását könnyű előállítani és minden lehetőségnek utánaolvashattok ti is az általam javasolt website-on…

Szénnel és fával is fűthetünk persze, ha ki akarjuk kerülni a gázcsövezést mondjuk egy újépítésű házban, vagy egyebeket, de ez a kiváló magyar szolgáltató ezernyi jó megoldást kínál, ami sokkal egyszerűbb, mint amihez hozzászoktunk, és ami régről a nyakunkon maradt – a (mindent szempontból) gázos rendszer, és egyebek. De maradjunk elsőként az egyszerűségnél akkor: nem vonzó, hogy egy fűtőtest nem az egész házon át futó csövezetet használva tud meleget adni, hanem enélkül is? Így nincs kiszolgáltatva annak az eshetőségnek a fűtésünk, hogy elromlik a kazán, vagy bekövetkezik egy csőtörés. És akkor minden fronton fűtés nélkül maradunk… Számomra vonzóbbak azok az eszközök, melyeket csak lehelyezünk átmenetileg egy nekünk fontosabb pontjára a lakásnak, bedugjuk a konnektorba és már melegít is!

Tudom, ez nem mindenkinek opció, de ha igen, akkor főnyeremény. Persze, a futesrendszerek.hu oldalon ezek a praktikus és mobilis eszközök csak az ugródeszkát jelentik. Választhatunk továbbá mindenféle komplexebb hatékonyságú, bár fix elhelyezésű, ugyanakkor technológiailag igen fejlett és ezért spórolásra is alkalmas eszköz közül. Ha jól szétnézünk, lesz olyan is, amely ténylegesen marad a konnektorba bedugós és rögtön fűtős elvnél, noha rögzíteni kell mondjuk a falra, és utaznak ők még olyan rendszerekben is, melyek a házon kívülről szolgáltatják a hőt, és további eszközökkel egyszerre több helyiséget is felfűtenek. Utóbbiak lehetnek a hőszivattyúk, melyeknek számos fajtája létezhet, és a futesrendszerek.hu segítségével el is érhető, számunkra is mindegyik.

Van levegő-levegő hőszivattyú ami nem igazán más, mint egy többfunkciós klíma: a külső levegőt használva melegíti lakóhelyünk belső levegőjét, legyen akár a kinti hőmérséklet nagyon alacsony. Ennél is elterjedtebb működési elvű a levegő-víz hőszivattyú, ami viszont fűtővizet melegít nekünk. Egyébként szintén a kinti levegő segítségével, de így radiátoros rendszernél is alkalmazható.

A víz-víz hőszivattyú egy érdekes dolog, mert már magához az energia-előállításhoz is vizet használ (természetesen a villanyáram mellett). Kinti fúrt kút által vonnak el hőenergiát a talajvízből ezek a verziójú hőszivattyúk! Ez sem akármi, és ott vannak még a talaj-víz hőszivattyúk, melyek lehetnek talajkollektorosak vagy talajszondásak.

És nem említettem eddig, de mindenképp ki akartam térni a mindennél komplexebb megoldásokra: napelemre pályázatok és a szakértelem, ami ezen a téren is jelen van a futesrendszerek.hu részéről. Lehet akár olyan zárt, teljes körű napelemes rendszerünk, amivel minden szükséges energiát megtermelhetünk az otthoni elektromos fűtőrendszerünkhöz – képzeljük el. És ők abban is segítenek, hogy tudják, mikor lehetnek majd újra napelemre pályázatok Magyarországon, ha ebben az egészben még csak a jövő zenéjeként gondolkodunk. És nem túloztam: otthonunk teljes áramellátása is fedezhető napelemmel, nem csak a fűtésfogyasztási igényünk. Mióta a Tesla is például napelemeket gyárt, én tudtam, hozhatnak itt bármilyen törvényt, terelhetik bármennyire a gondolkodást, bármilyen irányba, a piac diktál – és emellett kitartok, hogy így lesz. A futesrendszerek.hu-n hazai kiváló szakemberek és napelemre pályázatok, valamint az azokhoz való hozzáférésről szóló információk is mind elérhetők. Gondolkodjunk el ezen is tehát! Az elektromos fűtésrendszerek alkalmazásán pedig mindenképp, már most.